TOP 5 kandidátov na najlepšieho trénera NHL 2013/14

Okrem množstva hráčskych trofejí sa v NHL každoročne udeľujú ocenenia aj pre menej viditeľných strojcov úspechov, konkrétne pre trénerov. Pre najlepšieho z nich je určená Jack Adams Award. Je pomenovaná podľa legendy Toronta Maple Leafs a člena siene slávy Jacka Adamsa. Udeľuje sa od sezóny 1973/74 a rekordných trikrát ju získal kouč Pat Burns (Montreal, Toronto, Boston). Posledným držiteľom trofeje je legendárny Patrick Roy, v súčasnosti lodivod Colorada Avalanche. Jack Adams Award udeľuje Asociácia trénerov NHL. Ktorí tréneri sú najhorúcejšími kandidátmi na jej zisk na konci aktuálnej sezóny?

5. Bob Hartley, Calgary Flames

Pred dvoma rokmi opustili Calgary dve dlhoročné opory, brankár Mika Kiprusoff a útočník Jarome Iginla. Vyzeralo to na bolestivé sezóny na chvoste NHL, no skúsený kouč Bob Hartley zvláda prestavbu tímu a dobre pracuje s mladými hráčmi. V organizácii „Flames“ pôsobí tretiu sezónu a zatiaľ to vyzerá tak, že by sa mohli dostať do vytúženého play-off. V decembri si síce prešli veľkou krízou, keď prehrali osem duelov v rade, no vedenie tímu Hartleymu verí. Práve počas krízy podpísal nový viacročný kontrakt. Navyše, už pozná váhu Stanley Cupu, keďže ho získal s Coloradom Avalanche v roku 2001.

Bob Harltey (calgaryherald.com)4. Jack Capuano, New York Islanders

Vyzerá to tak, že „Ostrovania“ sa dostali z dlhoročnej hokejovej biedy, keď ich trápili viaceré problémy. Z minuloročného 26. miesta sa vyšplhali do prvej osmičky celej NHL a zatiaľ to vyzerá na pohodový postup do play-off. Táto výsledková premena upútala pozornosť. Jack Capuano má na nej výrazný podiel, trénerom Islanders je od 15. novembra 2010 a je tak šiestym najdlhšie slúžiacim trénerom NHL. NY Islanders, to už nie je iba Tavares a Okposo, ale napríklad aj slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý sa v tíme znovuzrodil a tréner mu verí. Uvidíme, kam to „Ostrovania“ dotiahnu.

Jack Capuano (eyesonisles.com)3. Paul Maurice, Winnipeg Jets

Paul Maurice naskočil pred necelým rokom do rozbehnutého vlaku organizácie Winnipeg Jets. Vtedy to pripomínalo skôr potápujúcu sa loď. Aktuálna sezóna je inou pesničkou a „Jets“ sa postupne vyšplhali na play-off priečky. Maurice vyriešil aj problém s brankármi, keď dal dôveru mladému Hutchinsonovi. Ak sa Winnipegu podarí premiérový postup do play-off, môže to tím ešte viac spojiť a môžu byť čiernym koňom vyraďovacej časti.

Paul Maurice (winnipegfreepress.com)2. Peter Laviolette, Nashville Predators

Barry Trotz po minulej sezóne zamával hlavnému mestu country. Jeho post prebral búrlivák Peter Laviolette a „predátori“ ožili. Pod novým vedením hrajú tvorivejší a úspešnejší hokej. Nashville má jednu z najlepších defenzív v lige a k tomu nadpriemerný útok. Nielenže hra Nashvillu dostala novú tvár, zároveň patria medzi popredných uchádzačov o play-off. Búrlivák Laviolette možno nie je na prvý pohľad sympatický, no mužstvu vlial novú krv. K zisku Jack Adams Award mal blízko už v roku 2006 po prekvapivom zisku Stanley Cupu s Carolinou, no napokon mu chýbal jeden bodík na Lindyho Ruffa z Buffala Sabres.

V strede Peter Laviolette (nhl.com)1.Jon Cooper, Tampa Bay Lightning

Minulý rok absolvoval prvú kompletnú sezónu na lavičke „bleskov“, a hneď ju ukončil nomináciou na Jack Adams Award. V aktuálnej sezóne sa Tampa Bay zaradila medzi lídrov Východnej konferencie a Cooper má na tom značný podiel. Po odchode legendárneho Martina St. Louisa vytvoril tímovú chémiu medzi skúsenými veteránmi a mladými talentami. Výborné štatistiky má novo zložený druhý útok s Palátom, Kučerovom a Johnsonom. Cooper je mladým trénerom s víťaznými skúsenosťami z USHL či AHL. Viacerých hráčov Tampy pozná už dlhšie práve z AHL, čo je jeho výhodou. Určite patrí k favoritom na Jack Adams Award, i keď kľúčové bude play-off. Minulý rok vypadli „blesky“ v prvom kole.

Jon Cooper (boltsbythebay.com)Súvisiace články:

• Ako udrieť seba počas bitky v NHL?

• Najhoršie a najlepšie gólové sirény klubov NHL

Komentáre

Pin It